Site Overlay

Kde koupit a k čemu využít jedlou sodu

S pojmem „jedlá soda“ se jistě setkal každý z vás. Je to jedna z nejrozšířenějších chemických látek používaných v domácnosti a velké oblibě se těšila zejména mezi hospodyňkami v minulém století. Dnes se opět dostává do popředí zájmu vzhledem k její zdravotní nezávadnosti.

soda a citron

Vlastnosti uhličitanu sodného

Uhličitan sodný je odborný název pro jedlou sodu bikarbonu. Jejích vlastností využíváme v domácnostech nebo v průmyslu na mnoho rozmanitých činností. Jedlá soda kde koupit? V mnoha eshopech, i v těch se zdravou výživou, je totiž velice levná, snadno se získává přirozeným procesem přírodních chemických reakcí a právě reaktivita je jednou z významných vlastností této krystalické transparentní látky s bělavým nádechem.

Rozpouštědlo – řadí se k rozpouštědlům organických látek a sloučenin, má totiž značné tzv. vazební schopnosti. Tohoto jevu využívají hospodyňky při čištění kuchyňského silně zašpiněného nádobí, sporáků, nábytku, podlahových krytin a dalších předmětů, které jsou pokryty vrstvou mastné nečistoty. Soda na sebe perfektně naváže tuk a snadno i bez abrazivních prostředků se jej zbavíte. V tomto ohledu ji lze využít i jako náhradu šamponu, výborně odmastí vlasy a je k nim zároveň šetrná, na rozdíl od saponátů obsažených ve většině běžných šamponů.

soda bikarbona

Kypřidlo – uhličitan sodný je výborný kypřicí prostředek pro kuchyňské účely, může se přidávat do těsta pro buchty, moučníky, koláče, dorty a zákusky. Za zvýšené teploty reaguje s těstem za vzniku oxidu uhličitého, čímž jej zvláční a dodá mu typickou měkkost a křehkost. Ze zdravotního hlediska jde o naprosto bezpečný prostředek, který se také někdy používá pro snížení kyselosti žaludečních šťáv (ovšem neřeší příčinu překyselení, je pouze pomocným prostředkem pro dočasnou úlevu).

Zápach – vysoká reakční schopnost se vztahuje i na plynné skupenství, v praxi to znamená, že výborně pohlcuje zápach. Máte tak v domácnosti ten nejlevnější a nejbezpečnější deodorant, jaký lze na trhu vůbec pořídit.