Site Overlay

Nedovolte dětem pouze mlsat

Mlsání – známe to i my dospělí, že je někdy přímo nemožné vyhnout se pocitu, že máte na něco dobrého chuť a potřebujete si ji dopřát. Je však mnohem více typické pro děti, které si ho v době jejich dětství dopřávají více než dost, co pochopitelně není správné a ani zdravé.
Pokud víte o tom, že vaše děti mlsají více, než je to vhodné a mnohdy využívají pochutiny k tomu, aby se najedly, je nyní čas na to, aby se to změnilo.
kluci ve vozíku

Cukr sem a cukr tam – hlavně, že jsou šťastné?

Je až příliš velké množství rodičů, kteří jsou přesvědčeni o tom, že cukr děti potřebují a není nic špatného na tom, dopřát jim k jejich uspokojení několik sladkostí denně, a to třeba i místo jídla, které je pro nich větším přínosem.
Děti nemají nad jejich chutěmi kontrolu a je pouze na vás, abyste jim dali nějaké hranice k tomu, co je v normě a co naopak – už přes čáru.
Není nic špatného na tom, dát vašemu dítěti čas od času pochutinu, která má v sobě cukr. Zejména u malých dětí, si však dejte pozor na jeho množství, které jim denně dopřejete. Ze zdravotního hlediska je to něco, co se pokládá jako zanedbaná výchovní metoda, díky které vašim ratolestem můžete způsobit řadu zdravotních potíží, které bude v případě, že nastanou – pozdě oplakávat.
Vaše děti budou nejšťastnější, pokud budou zdravé, v plné síle a s omezenou hladinou cukru v těle, který jim nebude narušovat jejich fyzickou hmotnost a ani psychické chování a nálady.
kopečková zmrzlina

Pozor na zuby!

Přijde vám normální, že se dětské zoubky kazí? Z odborného hlediska to však správné není. Není žádnou pravdou, že je úplně jedno, v jakém stavu jsou zoubky vašich dětí, protože se jedná o mléčné zuby, které stejně brzy vypadnou. Právě naopak – už mléčný chrup má na svědomí to, v jakém stavu může být ten následující. A kazit jim ho v naději, že je ho zbytečné udržovat v bezvadném stavu (protože stejně nevydrží), je zcela nevýchovné a nezodpovědné.
Každý zubař vám to potvrdí, rovněž jak vás upozorní na skutečnost, že mlsání dětem kazí jejich zdraví v ústní dutině a je vhodné, mu přecházet a omezovat jeho množství.
I když je možné opravit i malé kazy na mléčných zoubcích, mnohem lepší by bylo, kdyby zubní lékař vašeho dítěte nebyl zbytečně nucený k tomu, ošetřovat tak citlivé zoubky a vystavovat dítě stresu, kterému je možné se vyhnout tím, že jich budete v jejich chuti hlídat a nebudete jim dávat tolik sladkostí, kolik si jen vyprosí.