Site Overlay

Jím mandle, cítím uzené.

Plody Mandloně obecné se nazývají mandle. Tyto plody původně pocházejí ze severní Afriky a Asie. Do Evropy se dostali díky Římanům, kteří je přivezli z Řecka. Aktuálně je nejvíc pěstují v Kalifornii a v jihozápadních zemích Evropy. Mandle představují již od nepaměti bohatý zdroj vitamínů. Mají velmi příznivý vliv lidský organismus. Obsahují vysoké procento tuků a jsou bohaté na proteiny, bílkoviny a vlákninu. Mandle obsahují také nenasycené mastné kyseliny, jako zástupce by stála za zmínění kyselina linolová, která je velmi důležitá pro nervovou soustavu. Stačí jíst jednu hrst mandlí denně.

Miska s mandlemi.

Mandle snižují cholesterol, odvádí odpad z těla, zlepšují výkon mozku a snižují riziko Alzheimerovy choroby. Existuje spousta druhů mandlí, ale obecně se dělí na sladké a hořké. Hořkost mandlí způsobuje vyšší obsah amygdalinu, který je pro tělo ve velkém množství škodlivý. Z toho důvodu najdeme spíše jen ty sladké mandle, které amygdalin neobsahují či jen velmi malé množství. Mandle seženete v podobě celých plodů, loupané, mandle v plátcích, v kouscích či se z mandlí vyrábí i mouka. Spoustu druhů mandlí, včetně uzených, naleznete například na našem webu.

Mouka a plátky.

Mandle se konzumují „samotné“, obalené v cukru, karamelu, soli, skořici a tak dále.
Velmi oblíbenou pochoutkou se staly, takzvané, uzené mandle. Jedná se o mandle, které jsou pražené a obalené v uzené kořenící směsi. Takže, v podstatě, jíte ořech, ale díky chuti a vůni si můžete představovat, že jíte klobásku nebo uzené.

Tyto uzené mandle se hodí jak na jakoukoliv příležitost, ať už je to oslava, večerní posezení u televize, ke čtení knih nebo se krásně snoubí se skleničkou vína. Pokud je nechcete jíst samotné, můžete je smíchat s dalšími druhy ořechů, nebo si připravit „sýrový talíř“ a přidat k němu právě tyhle mandle. Skvěle se hodí také nasekané do různých druhů salátů či pomazánek. Zkrátka je jen na Vás, jaký způsob konzumace zvolíte.